Najboljih 8 laptopa do 6000 kuna - 4.5 out of 5 based on 2 votes
Najboljih 8 laptopa do 6000 kuna

Najboljih 8 laptopa do 6000 kuna

U potrazi za Best Buyem

Premda im cijene trenutno nisu najpovoljnije, mainstream prijenosna računala i dalje su vrlo tražena roba. Provjerili smo što se trenutno na tržištu nudi u kategoriji mainstream laptopa. Može li se unatoč svemu naći best buy laptop odgovarajućih performansi, modernog dizajna i dugog vremena autonomije po povoljnoj cijeni?

U prvoj polovici 2020. godine, koja ni po čemu nije bila kao svaka druga, znatno su porasle potražnja i isporuka prijenosnih računala. Ovaj se trend nastavio i u drugoj polovici protekle godine, a vrlo je vjerojatno kako ćemo sličnu sliku vidjeti i tijekom 2021. Bez obzira na to je li riječ o poslovnim, gaming ili mainstream prijenosnim računalima, posve je jasno kako su moderni laptopi trenutno vrlo tražena roba.

 Nažalost, situacija nije baš najpovoljnija za potencijalne kupce. Problemi s distribucijom, nestašica pojedinih modela i inflacija cijena već su postali dio naše IT svakodnevice. Činjenica je kako se potencijalni kupci trenutno susreću s ograničenim brojem dostupnih modela prijenosnih računala na tržištu.

Međutim, među trenutno dostupnim modelima i dalje se kriju određena pozitivna i negativna iznenađenja. Nema smisla danas kupiti tehnološki zastarjeli prijenosnik po cijeni koja je sve samo ne povoljna.

Sve nas je to ponovno navelo da se detaljnije pozabavimo najpopularnijom kategorijom: mainstream prijenosnim računalima do 5500 kn. Vjerujemo kako se upravo u tim cjenovnim okvirima mogu naći novija prijenosna računala koja će vam ponuditi ponajbolji omjer cijene i performansi.

 

Tehnologija i metodologija testiranja

Kategorija mainstream prijenosnih računala svakako je najpopularnija među korisnicima. I to s pravom. Unutar ove kategorije skrivaju se svojevrsni best buy laptopi s impresivnim omjerom cijene i mogućnosti. Međutim, budite svjesni kako mainstream kategorija donosi i određene kompromise po pitanju performansi ili naprednijih mogućnosti, koje ćete jednostavno morati prihvatiti.

 

 Otvorne laptopi 4

Primjerice, nijedan laptop od svih testnih kandidata koje smo ovog puta isprobali tijekom našeg usporednog testa mainstream prijenosnih računala nije bio opremljen zasebnom grafičkom karticom. Čini se kako je zasebna grafička, odnosno moderniji i moćniji grafički procesor od onog integriranog sa samim procesorima, postala stvar luksuza, koji se može naći tek kod laptopa skupljih od 6000 kn.

Drugim riječima, nijedan od testiranih laptopa nije pogodan za igranje novijih 3D igara, premda možete bez problema igrati neke starije ili casual igre.

 

Intel vs. AMD u mainstream areni

Istini za volju, moramo naglasiti kako je ovog puta naš fokus više bio usmjeren prema svestranim laptopima za poslovnu i multimedijalnu kućnu primjenu nego prema gaming uređajima. Svestranost, mobilnost i dugo trajanje baterije ključne su prednosti ovih laptopa, a performanse su im u stvarnosti više nego dobre, posebno ako u obzir uzmemo dimenzije uređaja i ukupnu potrošnju energije.

Smatramo kako je prilikom odabira novog prijenosnog računala danas iznimno važno obratiti pažnju na hardversku platformu. Odabir modernije hardverske platforme s odgovarajućom podrškom za najnovije tehnologije omogućuje znatno duži vijek uređaja, koji će vam u narednih nekoliko godina ponuditi odgovarajuću razinu performansi.

 

Tehnologija 1 2

Otvor za jednostavnu instalaciju M2 SATA SSD diska bez potrebe za rastavljanjem čitavog laptopa je pristup koji jako cijenimo u izradi prijenosnika

 

Protekla je godina zapravo bila tehnološki vrlo zanimljiva kada govorimo o tržištu prijenosnih računala. Naime, AMD je najnovijom mobilnom generacijom procesora Ryzen 4000 nakon dugo vremena ponudio vrlo konkurentnu mobilnu hardversku platformu, koja se po svemu može mjeriti s Intelovim procesorima, a u nekim ih slučajevima i nadmašuje.

AMD-ovi Ryzen procesori serije 4000 sada su već dostupni u velikom broju mainstream prijenosnih računala i postali su više nego ozbiljna alternativa Intelovim mobilnim procesorima Core desete (Ice Lake) i od nedavno jedanaeste generacije (Tiger Lake). Napomenimo kako ovdje prije svega govorimo o iznimno energetski učinkovitim mobilnim procesorima s maksimalnom potrošnjom energije od 15 do 28 W.

 

AMD se vratio u igru

Mobilne hardverske platforme, koje su danas ključni temelj svih novijih prijenosnika srednje klase, možemo podijeliti u nekoliko osnovnih skupina. Što se tiče AMD-ovih mobilnih rješenja, tu je stvar prilično jasna: imamo nešto starije 14 nm Ryzen 3000 procesore, koji su u svojoj osnovi temeljeni na arhitekturi Zen+.

Ovdje je uglavnom riječ o četverojezgrenim procesorima s odgovarajućim integriranim grafičkim čipovima, koje danas u pravilu možemo naći kod jeftinih ulaznih modela laptopa, iako su još uvijek dobrim dijelom prisutni i u mainstream kategoriji.

Nasuprot njima imamo 7 nm Ryzen 4000 procesore, koji se temelje na novijoj arhitekturi Zen 2 i dostupni su u varijantama od 4, 6, pa sve do 8 jezgri. U mainstream kategoriji u pravilu nalazimo procesore Ryzen 5 4500U i Ryzen 3 4300U, koji posjeduju 6, odnosno 4 jezgre, bez podrške za multithreading (SMT).

 

huawei pc manage

Svojim MateBook D modelima Huawei nudi prilično koristan softverski alat za nadogradnju upravljačkih programa i općenito održavanje uređaja u top formi

 

Svi ovi procesori, dakako, posjeduju i odgovarajući integrirani grafički procesor, koji se, međutim, još uvijek temelji na starijoj Vega arhitekturi.

S druge, Intelove strane, tehnološki gledano, temelj ogromne većine mainstream prijenosnih računala predstavljaju procesori Core desete generacije (Ice Lake), koji su zapravo prvi Intelovi službeno dostupni 10 nm procesori. Ovdje prvenstveno govorimo o modelima Core i3 i Core i5 procesora s 4 jezgre i podrškom za multithreading.

Jedan od najčešće korištenih Intelovih procesora kod mainstream prijenosnika svakako je Core i5 1035G1. Ice Lake procesori donijeli su, prije svega, poboljšanu energetsku učinkovitost, ali i, kod pojedinih modela, unaprijeđene grafičke procesore poboljšanih performansi.

 

Tiger Lake: nova Intelova uzdanica

Nominalno najnovija Intelova hardverska platforma namijenjena prijenosnim računalima uključuje Tiger Lake procesore, koji se sada proizvode korištenjem najnovijeg 10 nm SuperFIN proizvodnog procesa. Ovi su se procesori pojavili tek nedavno i tržišno su poznati kao jedanaesta generacija procesora Core.

Tiger Lake je dosta značajan iskorak za Intel, jer radi se o procesorima s unaprijeđenom internom arhitekturom zahvaljujući novim Willow Cove procesorskim jezgrama, koje donose poboljšani IPC. Tiger Lake procesori ističu se i višim radnim taktovima, što jamči dodatni skok u performansama. Zasad su Tiger Lake procesori dostupni isključivo unutar energetski štedljivije serije U, s maksimalnom potrošnjom do 25 W.

 

 Lenovo Ideapad Flex 5 4

Zakretni ekran osjetljiv na dodir pruža dodatne mogućnosti korištenja kao 2-u-1 uređaja

 

Tiger Lake donosi, međutim, još jednu važnu novost u obliku najnovijeg Intelovog grafičkog procesora prozvanog Xe graphics. Ovaj je grafički čip dosad tehnološki najnaprednije Intelovo grafičko rješenje i donosi punu podršku za DX 12_1.

Općenito možemo reći kako je najnovija Intelova mobilna platforma s procesorima Tiger Lake tehnološki najnaprednija mobilna platforma na tržištu. Tiger Lake, primjerice, donosi podršku za Thunderbolt 4 i USB 4 s propusnošću do 40 GB/s po priključku.

Treba u konačnici reći kako su u mainstream kategoriji dominantno prisutni Intelovi Ice Lake procesori, dok laptopi s Tiger Lake procesorima već spadaju u višu i skuplju kategoriju.

 

Tehnologija nije sve!

Vidljivo je to i po broju Tiger Lake laptopa koje smo imali priliku testirati unutar zadane cjenovne kategorije. Naime, svega je jedan model posjedovao Intelov Tiger Lake procesor. Svakako, ako unutar svojeg cjenovnog okvira možete naći prijenosnik s jedanaestom generacijom Intelovih mobilnih procesora, preporuka je odabrati ovu noviju i moderniju platformu.

U pravilu će, međutim, u mainstream kategoriji najzastupljeniji biti laptopi s Intelovim Coreom 1035G1 ili AMD-ovim Ryzenom 5 4500U. U ovom sučeljavanju prednost bismo dali AMD-ovom procesoru, koji donosi nešto bolju energetsku učinkovitost, posjeduje dvije jezgre više i dolazi s nešto bržim grafičkim procesorom.

 

tiger lake 1135g7 cpuz

Intelova najnovija, jedanaesta generacija mobilnih procesora, poznatija pod nazivom Tiger Lake, donosi unaprijeđenu arhitekturu, a izrađena je korištenjem 10 nm SuperFIN tehnologije

 

Kod prijenosnih računala su performanse i općenito hardverska platforma zapravo tek jedna strana medalje. Veliku ulogu prilikom odabira svakako igraju dizajn, ergonomija, ukupne dimenzije i masa te opremljenost i kvaliteta ekrana. Nikako nemojte prijenosno računalo odabrati isključivo gledajući primarnu hardversku platformu.

Veseli nas što su po pitanju dizajna moderna mainstream računala danas daleko naprednija i vizualno atraktivnija nego ranije. Znatno su kompaktnija, tanja i lakša, a više nije toliko neočekivano i u ovoj cjenovnoj kategoriji susresti posve metalno, aluminijsko kućište. Smatramo kako su danas svi proizvođači prijenosnika usvojili neke smjernice dizajna koje su prilično standardne te omogućuju odgovarajuću prenosivost i jednostavnost korištenja.

Kompaktni dizajn, međutim, ima i neke nedostatke, koji se prije svega odnose na nemogućnost kasnije nadogradnje radne memorije ili nekih drugih komponenti prijenosnika.

 

Opremljenost i (ne)kvalitetni ekrani

Opremljenost je također u ovoj klasi laptopa prilično standardna. Ono što krajem 2020. od modernog mainstream laptopa svakako očekujemo je podrška za 802.11ac bežičnu mrežu, Bluetooth i USB 3.1. Sve više modela dolazi s USB-C priključcima, premda je ovdje riječ o standardu 3.2 gen 1. Kod nekih modela se USB-C priključak koristi za punjenje baterije, što znači da ga u trenutku punjenja nećete moći koristiti za prijenos podataka ili priključenje drugih vanjskih uređaja.

Preporučujemo vam da odaberete prijenosnik s minimalno dva USB 3.1 (3.2 gen 1) priključka. Smatramo kako su ovi priključci i dalje znatno korisniji od, primjerice, USB-C priključka. Što se tiče videoizlaza, tu je standardni HDMI izlaz, uz napomenu kako laptopi s najnovijim hardverskim platformama dolaze s HDMI videoizlazima koji podržavaju 4K na 60 Hz.

 

3dmark fire

Testirani mainstream laptopi ne posjeduju zasebne grafičke kartice, tako da su rezultati prilikom testiranja performansi grafičkog sustava prilično skromni, što je vidljivo i u popularnom 3DMark testu

 

Nažalost, kada govorimo o mainstream prijenosnim računalima, veliki nedostatak i dalje predstavlja kvaliteta ugrađenog ekrana. Nekako smo mislili kako se situacija po tom pitanju popravila u posljednjih nekoliko godina, no laptopi koje smo ovog puta imali priliku testirati dobrano su nas razočarali. Po nama nije prihvatljivo da krajem 2020. godine mainstream laptopi dolaze s TN ekranima iznimno loše kvalitete slike.

Čak kada pogledamo modele s IPS ekranom, kvaliteta nije na osobitoj razini. S obzirom na to da ekran smatramo ključnom komponentom u korisničkoj interakciji s uređajem, teško nam je preporučiti laptope s ekranom loše kvalitete. Što vam vrijede moderni dizajn i procesor s velikim brojem jezgri ako ćete po cijele dane gledati u loš ekran?

Jasno, ima tu i nekih iznimaka, no većina testiranih modela po pitanju kvalitete slike koju nude ugrađeni ekrani ne može dobiti prolaznu ocjenu.

 

Vrijeme autonomije: mitovi i stvarnost!

Još jedan važan detalj u cijeloj priči predstavlja maksimalna količina svjetline ugrađenih ekrana. U tom smislu su, po nama, mnogi ekrani pretamni, odnosno nedovoljno svijetli za posve ugodno korištenje u uvjetima jačeg ambijentalnog osvjetljenja.

Svakako je preporuka odabrati laptop s Full HD IPS ekranom, jer su po kvaliteti slike ovo daleko superiorniji ekrani. U slučaju da želite pribaviti 2 u 1 prijenosnik s ekranom osjetljivim na dodir, tu u velikoj mjeri možete biti sigurni kako ćete dobiti IPS ekran, s obzirom na to da se većina ekrana osjetljivih na dodir temelji na ovoj tehnologiji.

 

amd ryzen 7 4700u cpuz

AMD-ov procesor Ryzen 7 4700U posjeduje čak 8 jezgri i omogućuje odlične performanse uz vrlo umjerenu potrošnju energije

 

Još jedna važna stavka svakog laptopa je ukupno vrijeme autonomije, odnosno maksimalno moguće vrijeme rada na bateriji. Ovdje je često gotovo nemoguće dati konačnu preporuku, s obzirom na to da će različiti korisnici uređaj koristiti na različite načine. Naša testiranja mogu vam dati isključivo okvirne smjernice.

Vidljivo je, međutim, kako su moderni procesori energetski daleko učinkovitiji nego ranije, što se pozitivno odrazilo na vrijeme autonomije, premda se baterijski kapacitet nije mnogo mijenjao. Posebno se po tom pitanju ističu novi AMD-ovi Ryzen 4000 procesori, koji omogućuju odlično vrijeme autonomije, a slično vrijedi i za Intelove Ice Lake i Tiger Lake procesore.

 

Što odabrati?

Na kraju recimo kako su ovim našim usporednim testom prodefilirali uobičajeni kandidati, što uključuje dobro poznate brandove u svijetu prijenosnih računala. Novost je, međutim, Huawei, čiji su mainstream prijenosnici odnedavno dostupni na domaćem tržištu. Huawei nam se predstavio cjenovno pristupačnim i vrlo atraktivno dizajniranim prijenosnicima solidnih performansi.

Nema sumnje kako Huaweijevi prijenosnici predstavljaju dobrodošlo osvježenje i ponešto drugačiji pristup izvedbi mainstream prijenosnog računala namijenjenog širokom krugu korisnika.

 

dell software center

Većina proizvođača na svojim laptopima, posebno onima namijenjenima poslovnim korisnicima, nudi poseban softverski alat za praćenje svih parametara rada, odgovarajuću dijagnostiku te nadogradnju BIOS-a i upravljačkih programa

 

Nevezano uz samog proizvođača, svakako vam preporučujemo da odaberete laptop s minimalno 8 GB radne memorije i što je moguće većim SSD-om. Svakako je pozitivno što danas i kod mainstream laptopa nalazimo vrlo brze NVMe SSD-ove koji omogućuju odlične performanse. Hardverski gledano, prijenosnici s AMD-ovim Ryzen procesorima serije 4000 omogućuju ponajbolji omjer cijene i performansi.

Međutim, nemojte da vam to bude jedini kriterij prilikom odabira. Općenito gledano, svi testirani laptopi omogućuju vrlo dobre performanse i respektabilno trajanje baterije. Dakako, ključ je u detaljima, i tu se pojedini modeli izdvajaju od ostalih. Kvalitetan ekran je svakako jedan od tih važnih detalja i u konačnici čini ogromnu razliku prilikom svakodnevnog korištenja uređaja.

 

Metodologija testiranja

Sva prijenosna računala testirana su s najnovijom verzijom Windowsa 10, koja je nadograđena svim najnovijim dostupnim nadogradnjama i zakrpama u trenutku testiranja. Pritom smo na sve laptope instalirali najnovije upravljačke programe za procesor, chipset i grafički sustav. Testiranja su provedena uz korištenje Balanced opcije upravljanja energijom unutar samih Windowsa.

 

 Metodologija laptopi 1

Općenite performanse svih laptopa testirali smo putem najnovije verzije PC Mark 10 benchmarka. Brzinu procesora testirali smo pomoću nekoliko testova za rendering i kodiranje videa, kao što su Cinebench R20 i x265 HD Benchmark, brzinu grafičkog sustava pomoću 3DMark testova Fire Strike i Time Spy, a performanse diskovnog podsustava pomoću AS SSD-a i Crystal Disk Marka.

 

 

 laptopi pita

Kako bismo testirali trajanje baterije, kontinuirano smo reproducirali H264 1080p 30 fps video, pri čemu su svjetlina ekrana i glasnoća zvučnika postavljeni na 50 %, a sve opcije za optimizaciju svjetline ekrana prilikom rada na bateriji bile su isključene.

 

 

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Najboljih 8 laptopa do 6000 kuna - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.