3 zanimljiva drona do 5.000 kuna - 5.0 out of 5 based on 1 vote
3 zanimljiva drona do 5.000 kuna

3 zanimljiva drona do 5.000 kuna

Dronovi za ljeto 2021.

Scena dronova polagano se raščišćava, te je sa najnovijim pravilima jasno tko što mora imati i znati.

Ove godine je na snagu stupio pravilnik za cijelu Europsku Uniju koji određuje što sve pilot mora znati i imati kako bi mogao letjeti dronom, ne samo kod nas, nego i u ostatku EU. Imajte samo na umu kako su pravila za letenje dronom i snimanje iz zraka različite stvari što se tiče pravila, te se valja informirati prije kretanja u avanturu. 

Napredni dronovi eksplodirali su u 2019. godini, predvođeni naravno DJI-jem koji trenutno vlada tržištem po tom pitanju. Naravno, uvijek su dostupni proizvodi alternativnih proizvođača koji često nude jednake mogućnosti po dosta prihvatljivijoj cijeni, a dobar dio na našem tržištu smo i probali. Prošla, 2020. godina iz nekog razloga malo je smanjila uzbuđenje oko letenja, no sada se mogu naći vrhunski modeli i sa malo traženja po vrlo atraktivnim cijenama.

Gledamo dronove koji su više od dječjih igračaka, iako se naravno možete dugo s njima zabavljati. Navedeni modeli predstavljaju ulazak u svojevrsnu mid-range kategoriju, te smatramo da su idealan omjer fukcionalnosti i ponajprije sigurnosti te sa svojim pametnim sustavima i naravno pametnim letenjem neće imati neplanirano letenje te će se u slučaju gubitka signala sigurno vratiti na mjesto s kojega su poletjeli.

Koliko god dronovi bili napredni, od pilota se također očekuje praćenje nekih standardnih detalja poput provjere da dron nije oštećen prije leta, te da vam aplikacija ne javlja kakve greške, poput slabog GPS signala, ili magnetnih smetnji koje mu mogu poremetiti interni kompas. Sve se to rješava tako da polijećete sa čistine, udaljeni od struktura kakvo je uostalom i pravilo. Odvojeno od toga je letenje unutar kuće, koje podržavaju svi navedeni dronovi.

 

1. DJI Mini 2

DJI kako smo već spomenuli vodi u proizvodnji i prodaji dronova, te implementaciji impresivnih modernih tehnologija. S takvim dronovima dolazi i cijena koju mnogi u ovim krajevima nisu spremni platiti kako bi se mogli zabavljati pola sata. No, imaju ponudu i za one koji se žele zabaviti te snimiti pokoji atraktivan trenutak u obliku svog najmanjeg drona, Mini 2. 

Mini 2 više nije dio "Mavic" serije, no zato je bolji nego ikada. Sa točno 249 grama težine, dobiva posebno mjesto što se tiče regulacije, a to je nešto slobodnije letenje kada se priča o naseljenosti. Aktualna pravila dopuštaju letenje dronovima lakšim od 250 grama da lete iznad ljudi, naravno uz limite.

 

dji mavic mini 2 fly more 2

Ovaj dron preuzima brojne napredne funkcije svojih većih rođaka, uključujući i 4K snimanje te brojne pametne modove. Uz to, činjenica da je manji od ostalih ne znači da kraće leti, te ga jedna baterija može držati u zraku i do pola sata. Imajte na umu da je poželjno ne ići ispod 20% baterije, jer joj se može značajno smanjiti životni vijek, uz samu sigurnost letenja.

Naravno, lagani dron znači i da će biti osjetljiviji na nagle udare vjetra iako je naoružan naprednim hardverom i softverom da se održi stabilnim. Nova verzija 2 koristi i DJIjev napredni OccuSync koji je među najboljima u industriji kada govorimo o komunikaciji između drona i kontrolera, od primanja komandi do slanja videa natrag na mobitel.

Imajte na umu da se često reklamira oko 8 kilometara stabilne veze u idealnim uvjetima, no to vrijedi za modele van EU. Prema pravilima, snaga odašiljača kod nas je limitirana zakonom, te su tako i maksimalne udaljenosti dosta smanjene, iako se i dalje radi o daleko većoj mogućnosti nego što bi trebali zakonski letjeti.

 

dji mavic mini 2 fly more

Sprijeda imate malenu kameru koja je svejedno montirana na gimbal za savršenu stabilizaciju horizonta bez obzira na uvjete letenja što pomaže pri brzom mjenjanju smjera kako bi video ostao stabilan.

Dron se lagano sklapa te stane praktički u veći džep, a svakome tko ga želi kupiti svakako savjetujemo Fly More Combo s kojim, što je najbitnije, dobivate dodatne baterije. Tu je i solidan kontroler koji dolazi u paketu.

Kod nas se DJI Mini 2 sa Fly More Combo paketom može naći već za 4.000 kuna.

 

 

2. Xiaomi Fimi X8 SE 2020

Fimi X8 na tržištu je već neko vrijeme, a prošle godine je dobio manji update sa značajno boljim sustavom kontrole (do 8 kilometara udaljenosti u idealnim uvjetima). Riječ je o dronu prosječne veličine za ovu kategoriju, te ima oko 750 grama. Veća težina znači i veću stabilnost na vjetru, a moramo naglasiti i kako koristi jedne od najvećih propelera za svoju kategoriju. To mu osigurava tiši rad od konkurencije, pogotovo kada ga uspoređujemo sa Mini 2 modelom. Također ima i veću brzinu te se lakše opire vjetru za sigurniji povrat. 

 

fimi x8 se 2

Xiaomi je dugo razvijao softversku stranu, te sustav sada ima i pametno praćenje mete koje radi u većini slučajeva, s obzirom na cijenu. Tu su i ostali napredni modovi letenja, kao i planiranje leta preko karte koje dron sam izvede, a nova verzija donosi HDR snimanje kao i fotografiranje. Naravno, kao i na mobitelu možete ručno podesiti specifikacije snimanja kao što su ISO ili ekspozicija kao i balans bijele boje. Naglasimo i da dron na snimkama vuče na plavu boju kao i prijašnji model.

Kada pričamo o snimanju, dodano je i noćno slikanje koje hvata više svijetla, no to ne vrijedi i za snimke. Najviše kod snimanja imate 4K @ 30 fps način sa 100 Mb/s kvalitetom, a sada imate opciju snimanja direktno u HEVC iliti h.265 format koji osim nešto bolje kvalitete, primarno smanjuje zauzimanje pohrane za nekih 40%.

 

fimi x8 se

Dobivate i jednostavan kontroler koji odlično obavlja posao, te se u njega lagano stavlja svaki mobitel, no nije idealan za tablete. U slučaju prekida veze, dron će se bez problema vratiti na mjesto polijetanja ako su se pratila sva uputstva za sigurno polijetanje, počevši sa zadovoljavajućim GPS signalom. Dron ima i zvučnu navigaciju kojom prepoznaje kada je blizu poda te usporava letenje. Koristi ju i za let u zatvorenom kako bi ostalo mirno na mjestu. Nema ostale napredne sustave za izbjegavanje prepreka.

Kada pričamo ocijeni, kod nas se standardna 2020 verzija može pronaći za nekih 5.000 kuna. No, pogledate li drugdje u europi, primarno Španjolskoj, naići ćete na 2020 model zajedno sa torbom i dvije baterije za oko 3.200 kuna, što je naravno daleko atraktivnija ponuda, no svakako se informirajte oko garancije u tom slučaju.

 

 

Hubsan Zino 2 plus

Jedna od vrlo atraktivnih opcija, Zino 2+ pocija jedan je od novijih modela koji su izašli prošle godine. Razlika od standardnog Zino 2 možda nije u dizajnu, no ima značajna poboljšanja unutar samog sustava radi kojih ga svakako preporučujemo.

Naime ima prije svega napredniji sustav komunikacije između kontrolera i samog drona, te reklamiraju do 9 kilometara udaljenosti za prijenos podataka, ako su naravno uvjeti letanja savršeni. U usporedbi sa ostalima, Zino 2+ dobiva malen monokromatski ekran na kontroleru koji vam samo sa pogledom pokazuje sve bitne informacije o letjelici, oslobađajući zaslon mobitela. Mobitel se montira sa donje strane kontrolera kako biste dobili FPV pogled sa kamerom na dronu.

 

hubsan zino 2 plus 2

Kamera na dronu postavljena je na 3-osni gimbal kako bi se garantirala stabilizacija horizonta bez obzira na uvjete u kojima dron leti. Kamera koristi jednaku veličinu senzora kao i Fimi x8 SE, no ovdje se ipak mogu naći neka poboljšanja. Primarno se radi o mogućnosti snimanja 4K videa sa 60 fps-a, no kvaliteta videa ostaje 100 Mb/s. Možda bitnije je podrška za nočno snimanje kao i slikanje. Dok će i Fimi X8 moći snimati noću, većina kadra biti će crna. Zino 2+ ipak uspijeva izvući i detalje oko same rasvjete koji automatski daju atraktivniju snimku na kraju dana.

Kao i ostali, Zino 2+ donosi do tridesetak minuta letenja, iako opet savjetujemo da bateriju ne tjerate ispod 20% kako bi imala dug vijek trajanja. Ovaj dron koristi nešto jaće 4S baterije, no također mu se i ukupna masa penje na 930 grama. Gimbal s kamerom lagano možete skinuti, a moguće je dodati i napredne ND filtere za atraktivnije snimke u svim svjetlosnim uvjetima.

 

hubsan zino 2 plus

Uz to, plus model dobiva i naporedne modove letenja poput praćenja mete, automatskog polijetanja te druge sitnice. Može se kao i ostali sam vratiti na lokaciju polijetanja u slučaju gubitka signala. 

Kada pričamo o cijeni, ovaj dron se kod nas ne može kupiti u svojoj najnovijoj inačici, no unutar EU lagano se dobavi unutar radnog tjedna. Tako dron sa kontrolerom ali i dodatnom torbom za nošenje kao i dvije dodatne baterije mogu biti vaše za oko 4.000 kuna. Naravno, kod kupnje iz inozemstva svakako se informirajte o garanciji.

 

 

 

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

3 zanimljiva drona do 5.000 kuna - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.