Veliki test Gigabyte RTX 3060 Ti Eagle OC grafičke kartice

Veliki test Gigabyte RTX 3060 Ti Eagle OC grafičke kartice

Fantomski best buy

Ampere za šire gamerske mase? Nvidia je RTX 3060 Ti osmislila kao nekakav most između mainstreama i high enda. Ova je kartica po cijeni od oko 400 eura trebala ponuditi performanse vrlo blizu RTX 3070. Performanse su doista vrlo respektabilne, no 3060 Ti kartice je trenutno gotovo nemoguće pronaći na tržištu

U vrijeme kada je grafičku kartice, bilo novije ili starije generacije, praktički nemoguće pronaći na tržištu, a ono malo modela koji postanu dostupni prodaju se po cijeni od koje vam padne mrak na oči, na neki je način besmisleno pisati recenziju grafičke kartice. Naime, u takvim je okolnostima teško donijeti bilo kakav razuman zaključak po pitanju omjera cijene i performansi, što je u pravilu ono što čitatelje i konačno sve gamere željne moćnijih kartica najviše i zanima.

Na pola puta od mainstreama do high enda

Već od jeseni protekle godine svako tržišno predstavljanje nove kartice, bilo od strane Nvidie ili AMD-a, pratila je opća oskudica i nedostupnost na tržištu te inflacija cijena koja je u posljednje vrijeme poprimila doista apsurdne razmjere.
Nažalost, iako bismo htjeli biti vjesnici proljeća, trenutna situacija je po pitanju dostupnosti grafičkih kartica na tržištu zapravo iz dana u dan sve lošija. Ukratko, trenutno jednostavno nije pravo vrijeme za kupnju nove grafičke kartice. Ipak, za sve one koji prvenstveno žele doznati što po pitanju performansi i podrške za nove tehnologije nude novije kartice, donosimo test RTX 3060 Ti kartice koje smo se, eto, nekom ludom magijom uspjeli dočepati.

Gigabyte RTX 3060Ti Eagle 1
Za one koje prate događanja na tržištu grafičkih kartica RTX 3060 Ti dakako nije osobita novost. Sama je kartica službeno predstavljena početkom prosinca prošle godine i zapravo je osmišljena kao nekakav most između mainstream kartica i kartica više klase. U svojoj osnovi RTX 3060 Ti je zapravo malo oslabljena verzija RTX 3070, a obje se kartice temelje na identičnom grafičkom procesoru GA-104 koji spada u novu 8 nm seriju Nvidijinih grafičkih procesora temeljenih na arhitekturi Ampere. Najavljena preporučena cijena za RTX 3060 Ti iznosi 400 dolara/eura, međutim to je zapravo mrtvo slovo na papiru. RTX 3060 Ti je bila sporadično dostupna na tržištu tijekom prosinca, a u posljednjih mjesec i pol praktički je nije moguće pronaći.
Svakako na papiru ova kartica predstavlja vrlo primamljivu opciju i trebala bi biti svojevrstan best buy kada govorimo o grafičkim karticama najnovije generacije. Također je bila nominalno najjeftinija Ampere kartica, sve dok nedavno Nvidia nije predstavila RTX 3060 koja figurira kao klasična mainstream kartica.

GA-104-drugi put!

Vratimo li se malo specifikacijama RTX 3060 Ti kartice, odmah dolazimo do zaključka kako su temelj ove kartice grafički procesori GA-104 koji iz određenog razloga nisu zadovoljavali kriterije kako bi ih se moglo koristiti kod RTX 3070 kartica. Bilo da je riječ o određenom broju neispravnih shaderskih procesora, TMU jedinica ili nekih drugih dijelova grafičkog čipa.

3060 ti gpuz

Nvidjina grafička kartica RTX 3060 Ti poput RTX 3070 temelji se na grafičkom procesoru GA-104, a posjeduje 4864 shaderskih procesora, 152 TMU jedinice i 80 ROP jedinica


Pogledamo li primjerice službene specifikacije, možemo vidjeti da RTX 3060 Ti ima 4864 shaderska procesora, 152 TMU jedinica i 80 ROP jedinica. Za usporedbu, kod RTX 3070 kartica ove brojke iznose 5888/ 182/ 96. Pritom RTX 3060 Ti posjeduje identičan memorijski kontroler uz sabirnicu širine 256-bita te dolazi s ukupno 8 GB GDDR6 memorije. Već na prvi pogled se iz samih specifikacija može zaključiti kako RTX 3060 Ti u praksi neće biti mnogo sporija od RTX 3070, a trebala je biti osjetno jeftinija

Gigabyteov kompaktni orao!

Mi smo imali priliku testirati Gigabyteovu verziju RTX 3060 Ti kartica koja spada u njihovu ulaznu seriju Eagle. Ove verzije Gigabyteovih grafičkih kartica najbliže su cijenom i specifikacijama referentnim modelima. U ovom je slučaju riječ o vrlo kompaktnoj grafičkoj kartici duljine svega 242 mm i širine 41 mm, koja je zbog ovakvih dimenzija biti pogodna za ugradnju i u primjerice Mini ITX kućišta. Kartica djeluje vrlo neugledno, a posjeduje za današnje pojmove skroman rashladni sustav s nekoliko toplovodnih cijevi. Za „propuh“ su zadužena dva 100 mm ventilatora. Nominalna potrošnja energije iznosi referentnih 200 W, a ova kartica posjeduje isključivo jedan 8-pinski dodatni priključak za napajanje. Zanimljivo je također kako posjeduje ukupno dva HDMI 2.1 videoizlaza, uz dva uobičajena DisplayPort 1.4a priključka.

Gigabyte RTX 3060Ti Eagle 2
U našem slučaju radilo se o OC verziji iz serije Eagle koja donosi tvornički overclock s 1665 na 1695 MHz (boost). Na nazivnim vrijednosti se boost radni takt grafičkog procesora kreće u vrijednostima od 1875 do 1965 MHz. Overclocking potencijal grafičkog procesora je vrlo limitiran, s obzirom na to da se maksimalna potrošnja može podići za svega 10 %, odnosno može iznositi 220 W. Mi smo pomoću alata Afterburner uspjeli overlcokirati grafički procesor na ovoj kartici za 163 MHz, što je u praksi iznosilo 2040 do 2115 MHz boost takta. Ugrađena GDDR6 videomemorija pokazala se daleko boljom za overclocking. S nazivnih 1750 MHz može „potegnuti“ sve do 2077 MHz, što je pristojno povećanje. U konačnici međutim overclocking grafičkog procesora i videomemorije ne donosi nekakav osobit porast performansi.

3060 ti 3dmark max oc

Overclockirana 3060 Ti kartica koju smo imali priliku testirati postiže prilično impresivne performanse u 3dMark-u, no u igrama je porast performansi pomoću overclocka znatno skromniji


Obzirom na rashladni sustav skromnih dimenzija, ova kartica očekivano nije osobito tiha. Ventilatori se pod punim opterećenjem kartice vrte do oko 1900 okretaja, a maksimalna temperatura grafičkog procesora iznosi 65 °C. Za sve one koji se žele dodatno „poigrati“ krivuljom brzine vrtnje ventilatora, budite svjesni da nemate baš puno manevarskog prostora, ali moguće je malo „stišati“ karticu. Pritom će temperatura biti nešto viša, ali to je očekivano.

Veliki potencijal - nikakva dostupnost!

Većih tajni ni iznenađenja nema ni po pitanju performanse koje donosi RTX 3060 Ti. Rezolucije 1080p i 1440p su kao stvorene za ovu karticu. 1080p ukoliko želite najbolje moguće performanse uz broj sličica u sekundi koji nerijetko prelazi brojku 100, a 1440p ukoliko želite najbolji omjer performansi i kvalitete slike. Moguće je dakako neke igre igrati i na 4k rezoluciji uz high detalje, ali 3060 Ti je ipak prikladnija za niže rezolucije.
Od svih igara koje smo probali, svakako se Cyberpunk 2077 pokazao najzahtjevnijom zadaćom za 3060 Ti. Za više od 60 fps-a uz Ultra detalje, trebat će koristiti 1080p rezoluciju, a igrive performanse zabilježili smo i na 1440p. Ukoliko pak želite uključiti ray tracing, koliko-toliko igriv frame rate moguće je dobiti jedino uz korištenje DLSS-a.

tablica gigabyte rtx 3060 ti
Očekivano nije puno sporija od RTX 3070, iako će to dosta ovisiti o pojedinoj igri. U pojedinim slučajevima RTX 3060 Ti može biti vrlo blizu čak i Radeonu RX 6800 koji je nominalno ipak klasu iznad po performansama. Prije svega govorimo o performansama s uključenim ray tracingom gdje je Nvidijina Ampere arhitektura jednostavno superiornija. U idealnim (bajkovitim) tržišnim uvjetima, u slučaju RTX 3060 Ti mogli bismo govoriti o svojevrsnoj best buy kartici više klase koja po pristupačnoj cijeni gamerima donosi sve prednosti Ampere arhitekture, kao što su druga generacija ray tracing jezgri i DLSS 2.0. Stvarnost je nažalost posve drugačija, međutim, ako nekim čudom negdje pronađete 3060 Ti karticu po iole pristojnijoj cijeni, znate što vam je činiti.

 

Više informacija

  • Model: RTX 3060 Ti Eagle OC
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: Gigabyte
  • Shaders / Texture Units / ROP's: 4864/ 152/ 80
  • Frekvencija GPU-a/memorije: Base 1410 MHz , Boost do 1695 MHz
  • Količina i vrsta RAM-a: 8 GB GDDR6 1750 MHz
  • Memorijska sabirnica: 256 bita
  • TDP: 200 W
  • Video izlazi: 2x DisplayPort (v1.4a s podrškom za DSC 1.2a) 2x HDMI 2.1
  • Plus: kompaktne dimenzije, potencijalno odličan omjer cijene i performansi, podrška za HDMI 2.1 i DX12 Ultimate, druga generacija ray tracing jezgri i podrška za DLSS 2.0, dobar overclocking potencijal GDDR6 memorije
  • Minus: hladnjak manjih dimenzija i slabije efikasnosti, nešto bučnija pod opterećenjem, limitiran overclocking potencijal grafičkog procesora
  • Ustupitelj i cijena: Futura-IT, www.futura-it.com cijena: 7.199,00 kn* *cijena u trenutku testiranja
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Veliki test Gigabyte RTX 3060 Ti Eagle OC grafičke kartice - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.