Intel službeno predstavio Rocket Lake procesore kojima aktivno kreće u borbu za korisnike - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Intel službeno predstavio Rocket Lake procesore kojima aktivno kreće u borbu za korisnike

Intel službeno predstavio Rocket Lake procesore kojima aktivno kreće u borbu za korisnike

Već nekoliko procesorskih generacija AMD konstantno iznenađuje svojom ponudom, no izgleda kako se Intel napokon uključio u igru.

Naime novi Rocket Lake procesori predstavljaju 11. generaciju njihove mainstream ponude. Kako smo već pisali, ovo je Intelov prvi pravi upgrade arhitekture nakon Haswella.

 

Intel 2

I dalje se radi o 14 nm proizvodnom procesu, što je možda i plus za Intel s obzirom na trenutno stanje proizvodnje čipova u kojem se našao TSMC. Velika nestašica procesora kod konkurencije omogućiti će Intelu i borbu sa cijenama te čistom dostupnošću. Nova arhitektura podiže IPC (instrukcije po taktu) za 19%, što bi kao rezultat trebalo imati značajno ubrzanje na istim radnim taktovima u usporedbi sa prošlim procesorima. 

Intel se i sa ovom arhitekturom fokusira na brzinu pojedinih jezgri, te vraća broj maksimalnih jezgri na 8 u mainstream ponudi (sa Hyperthreadingom). Podsjetimo, Intel sa novom serijom 500 čipseta, a time i matičnih ploča donosi napokon i PCIe 4.0 podršku, te svaki procesor ima direktno povezanih 20 linija: 16 za PCIe (najčešće grafičku karticu), te četiri za NVMe SSD diskove koji sada već dosežu brzine od 7000 MB/s.

 

Intel 3

Napokon se službeno podržava i brži RAM, sa nativnom podrškom od 3.200 MHz bez potrebe za overclockanjem. Istaknuta je i podrška za BAR-om koji može mijenjati veličinu, feature koji je AMD lansirao na svojoj platformi te je pokazao realno povećanje gaming performansi s obzirom da grafička kartica ima bolju vezu s memorijom na računalu.

Intel je istaknuo i poboljšanje kod svojeg nativnog programa za overclockanje, "Intel Extreme Tuning Utility" gdje sada možete mjenjati i frekvencije radne memorije uživo, zajedno sa radnim taktom procesora. Memoriju ponovno možete overclockati i na "H" i "B" pločama, što je Intel zaključao u prijašnjoj generaciji.

 

Intel 4

Intel je naravno izbacio i vlastite rezultate benchmarka, no svakako savjetujemo da pričekate rezultate trećih, neovisnih strana prije konačnog zaključka. Intelovi procesori u benchmarcima pobjeđuju AMD, te treba naglasiti da se radi o gamingu na FullHD 1080p rezoluciji gdje sama brzina jezgri ima veći značaj nego na 1440p ili 4k rezolucijama. 

Napomenimo i da samo i5, i7 i i9 procesori dobivaju novu arhitekturu, dok i3 i niže procesori ostaju na 10. generaciji, u obliku refresha.

 

Intel 5

Za kraj, bitna stavka svakako je cijena. Naime, Intel svoje nove procesore nudi po agresivno niskim cijenama, te bi Intelova ponuda mogla završiti značajno povoljnija od AMD-a, pogotovo ako neće imati problema sa količinama dostupnih procesora jer imaju vlastitu tvornicu, te ne ovise o TSMC-u.

 

Intel 6

Za usporedbu, Intelov top i5 procesor, i5 11600KF ima predviđenu cijenu od oko 240 eura iliti oko 1.900 kuna. AMD-ov konkurentni čip Ryzen 5 5600X trenutno se prodaje po cijeni od 2.650 kuna. Imajte na umu da govorimo o teorijski višoj mid-range klasi procesora, za koje trebate i poštenu matičnu ploču. Naravno, konačne rezultate performansi vidjet ćemo kada se procesori direktno usporede.

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel službeno predstavio Rocket Lake procesore kojima aktivno kreće u borbu za korisnike - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.