Samsung Galaxy s21 Ultra 5G

Samsung Galaxy s21 Ultra 5G

Ultra ljestvica koju će trebati dostići

Ultimativni Android smartphone je dodatno unaprijeđen. Osim vidljivih vanjskih izmjena, nekoliko je i novosti koje nisu vidljive na prvu, a koje dodatno ističu mogućnosti ovog uređaja

Nakon prošlogodišnjeg modela S20 Ultra, koji je predstavljao sami vrh Samsungove S serije, nova godina nudi novi, poboljšani model s mnoštvom mogućnosti. Samsung Galaxy S21 Ultra nudi Dynamic AMOLED 6,8“ blago zakrivljeni ekran s WQHD+ rezolucijom, a sada i uz 120 Hz osvježenje. Na vrhu ekrana nalazi se mala rupa za prednju kameru.

Samsung Galaxy S21 Ultra 4 of 4

Stražnja strana je doživjela najvidljiviju promjenu. Modul kamera nalazi se uz lijevi rub, tako da su bočna i gornja strana uređaja produžene na modul kamera, a sami modul je i dalje dosta uzdignut, no optički izgleda skladnije nego prošle godine. Kada pogledate stražnju stranu, ne biste pomislili da se radi o staklenoj poleđini, jer je ona izvedena u mat boji te ne ostaju otisci prstiju. Bočne strane uređaja su izrađene od aluminija. Na lijevoj strani su tipke za glasnoću i paljenje mobitela, dok se na dnu nalaze USB Type 3 utor, ladica za SIM kartice i zvučnik. Zbog 0,1“ manjeg ekrana nego na prethodniku, dimenzije uređaja nešto su manje te uređaj puno bolje leži u ruci, ali je zbog materijala izrade dosta sklizak. Donji zvučnik u kombinaciji sa zvučnikom smještenim iznad ekrana daje jako glasan i dobar stereo zvuk.

Ultimativni setup kamera

Osim što je modul kamera novi, ubačene su i sitne promjene kod kamera. Glavna kamera je i dalje 108 MP s optičkom stabilizacijom, ali je dodan laserski autofokus za još bolje fokusiranje.

Samsung Galaxy S21 Ultra 3 of 4

Tu su još i dvije 10 MP kamere koje imaju optičku stabilizaciju, a jedna od njih je periskopska s 10x optičkim uvećanjem, dok je druga telefoto s 3x uvećanjem. Četvrta kamera je 12 MP ultraširokokutna kamera. Samsung navodi i uvećanje od 30x i 100x. No tada se radi od digitalnom uvećanju. 30x uvećanje je donekle iskoristivo u uvjetima dobrog osvjetljenja, dok je na 100x uvećanju primjetan značajan šum.

S21 ultra glavna kamera test

Snimka glavne kamere

S21 ultra glavna kamera test1

Snimka glavne kamere

S21 ultra glavna kamera test2

Snimka glavne kamere

Kvaliteta fotografija snimljenih glavnom i zoom kamerom je na vrhunskom nivou, bilo da se radi o dnevnim, bilo o noćnim snimkama. Boje su vjerno prikazane, dinamički raspon je vrlo dobar, šum je sveden na minimum, a količina detalja na fotografijama je vrlo velika. Nešto manji raspon boja ima ultraširokokutna kamera, uz nešto manje detalja, no zbog autofokusa može poslužiti kao vrlo dobra macro kamera. Mobitelom je moguće snimati i 8K videozapise s 24 fps ili 4K sa 60 fps. Prednja kamera je 40 megapikselna te ima mogućnost snimanja 4K videa sa 60 fps. Fotografije su vrlo dobre, s vjernim prikazom boja i minimalno šuma u uvjetima dobrog osvjetljenja.

S21 ultra ultrasiroka kamera test

Snimka ultraširoke kamere

S21 ultra ultrasiroka kamera test1

Snimka ultraširoke kamere

 

S21 ultra ultrasiroka kamera test2

Snimka ultraširoke kamere

 Svaka nova generacija S serije dolazi s novim procesorom. Tako u ovom slučaju ispod haube kuca Exynos 2100 procesor s 8 jezgri maksimalne frekvencije 2.84 GHz, a za grafiku se brine Mali-G78 GPU. Uređaj se nudi u kombinaciji 12 GB RAM-a i 128 / 256 GB interne memorije ili 16 GB RAM-a i 512 GB memorije. Ovoga puta Samsung je odlučio izbaciti podršku za memorijske kartice. Novi procesor je nešto jači od prošlogodišnjeg, tako da u svakodnevnom radu te prilikom i najzahtjevnijeg korištenja nećete primijetiti nikakvo zastajkivanje.

S21 ultra test kamere 3x zoom

Fotografija 3X optički zoom 

S21 ultra test kamere 10x zoom

Fotografija 3X optički zoom

Baterija je ostala 5000 mAh, uz podršku za 25 W brzo punjenje te 15 W brzo bežično punjenje, a tu je i 4,5 W reverzibilno bežično punjenje. Baterija će i uz intenzivnije korištenje izdržati 1 dan. Nažalost, u paketu nećete naći punjač.

S-Pen kao dodatna mogućnost

Osim novog procesora, Samsung je najviše poradio na ekranu. Tako S21 Ultra ima Wacom digitizer, što znači da podržava S Pen, posebnost koja je dosad bila rezervirana za Note seriju. S Pen se ne nudi u prodajnom paketu, nego je potrebno kupiti zasebnu masku s kojom dolazi olovka. Zasad je olovka pasivna, tj. bez Bluetooth mogućnosti, ali je moguće pisati bilješke i bez otključavanja mobitela. Ostatak mogućnosti S Pena istovjetan je prethodnim Note serijama, a to su poruke uživo, odnosno mali GIF-ovi koje možete raditi, pisanje po zaslonu, potpisivanje PDF dokumenata i slično.

S21 Ultra dolazi s Androidom 11, povrh kojega je instaliran Samsung UI 3.1, koji donosa sitna kozmetička poboljšanja. U kombinaciji vrhunskih specifikacija i 120 Hz osvježenja ekrana sve izgleda vrlo fluidno i bez ikakvih zastajkivanja, što nas ni ne čudi za jedan ovakav uređaj.

Na kraju možemo zaključiti da je ovaj uređaj sami vrh ponude Android smartphone uređaja i da će ga konkurencija teško dostići. Vrhunske specifikacije, trenutno najbolji ekran na tržištu i vrhunske kamere upakirane u vrlo privlačno kućište zaštićeno IP68 zaštitom znače i vrhunsku cijenu. No za tu biste cijenu očekivali da početni model ima bar 256 GB, a ne 128 GB interne memorije te makar punjač, ako već ne S Pen. A na početnom modelu bilo bi lijepo vidjeti utor za memorijske kartice.

Više informacija

  • Model: Galaxy S21 Ultra 5G
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 11+ One UI 3.1
  • Procesor: Exynos 2100
  • Grafički sustav: Mali-G78
  • Pohrana: 128/256/512 GB
  • Memorija: 12/16 GB
  • Konektor: USB Type C 3.2
  • Ekran: 6,8'', Dynamic AMOLED, 1440x3200 piksela
  • Stražnja kamera: 108 MP wide, OIS, LaserAF + 10 MP periscope, 10x optičko uvećanje, OIS + 10 MP telefoto, 3x optičko uvećanje, OIS + 12 MP ultrawide, 8K@24fps video, LED bljeskalica
  • Prednja kamera: 30 MP
  • Komunikacija: 5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Bluetooth 5.2, USB Type-C 3.2
  • Baterija: 5000 mAh
  • Dimenzije i masa: 165,1 x 75,6 x 8,9 mm / 227 g
  • Ostalo: IP68, 4.5 W reverzibilno brzo punjenje, stereo zvučnici
  • Plus: performanse, kamere, IP68 zaštita, stereo zvučnici
  • Minus: - cijena, nema podrške za memorijske kartice, bez punjača u paketu
  • Ustupitelj i cijena: Samsung www.samsung.hr Cijena: 8.729,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy s21 Ultra 5G - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.