Sharkoon Skiller Mech SGK30

Sharkoon Skiller Mech SGK30

Jeftinija mehanika

Sharkoonove najnovije budget mehaničke gaming tipkovnice po nadasve pristupačnoj cijeni nude crvene ili plave switcheve vrlo dobrih performansi, raskošno RGB osvjetljenje te pregledan i jednostavan softver kojime možete prilagoditi efekte osvjetljenja i podesiti druge mogućnosti tipkovnice.

Mehaničke tipkovnice vrlo su popularne među gamerima. Problem je, međutim, što su i poprilično skupe, posebno ako govorimo o modelima s RGB osvjetljenjem. Sharkoon je nedavno predstavio svoju novu seriju mehaničkih gaming tipkovnica pristupačne cijene pod nazivom Skiller Mech SGK30.

Riječ je o budget mehaničkim tipkovnicama vrlo pristupačne cijene koja iznosi oko 50 eura. Pritom valja napomenuti kako je ovdje riječ o tipkovnicama s Full RGB osvjetljenjem svake pojedine tipke, što navedenu cijenu čini više nego prihvatljivom.

 

Budget mehanika za gamere!

Sharkoonova serija gaming tipkovnica Skiller Mech SGK30 trenutno je dostupna u dvije verzije, s crvenim (red) ili plavim (blue) switchevima. Korišteni su nešto manje poznati switchevi Huano, koji su poput Kailh ili Outemu varijanti, samo klonovi Cherry MX switcheva.

Pozitivno je svakako kako bi ovi switchevi, prema navodima proizvođača, trebali izdržati barem 50 milijuna klikova. Ove tipkovnice podržavaju sve uobičajene mogućnosti koje obično nalazimo kod skupljih gaming tipkovnica poput n-key rollovera, anti ghosting funkcije, a tu je i poseban softver za detaljno podešavanje RGB osvjetljenja.

Riječ je o tipkovnicama pune veličine, s numeričkim dijelom, ukupne mase od 867 g, a na računalo se spajaju putem uobičajenog USB priključka. Opleteni kabel dužine je 180 cm, što bi trebalo biti dovoljno većini korisnika. Unutar samog pakiranja nećete pronaći nikakve posebne dodatke, što iskreno govoreći nismo ni očekivali kod budget gaming tipkovnice.

 

sharkoon skiller software

Mi smo imali priliku isprobati obje trenutno dostupne verzije SGK30 tipkovnica, u varijanti s crvenim ili plavim switchevima. Prvi dojam, nakon što smo tipkovnice izvadili iz kutije, bio je svakako vrlo pozitivan. Dizajn je uobičajen, ali po nama dobro pogođen, a tipkovnice su u potpunosti napravljene od plastike.

Što se tiče samih tipki, one su dobro definirane, stabilne i dovoljno robusne, uz mat izvedbu gornje površine. Nakon dužeg korištenja, zaključili smo kako su vrlo ugodne za korištenje i posebno za unos veće količine teksta. Posljedica je to tradicionalnog dizajna tipki koji će odgovarati velikoj većini korisnika.

 

Impresivan RGB i pregledan softver

Ukoliko govorimo o samim performansama prilikom igranja, na papiru postoje određene razlike između korištenja crvenih i plavih switcheva. Crveni switchevi omogućuju manji otpor i linearno reagiraju na pritisak. Kod plavih je feedback nešto izraženiji, ali su i tipke nešto bučnije. Smatramo kako u praksi zapravo velike razlike i nema, a odabir switcheva je u većoj mjeri stvar osobnog izbora svakog korisnika.

Za detaljno podešavanje svih mogućnosti ovih tipkovnica Sharkoon nudi vrlo dobar softver koji možete preuzeti s njihovih web stranica. Softver je vrlo pregledan i jednostavan za korištenje. Mogućnosti podešavanja podijeljene su u nekoliko osnovnih kategorija. Prva je, dakako, detaljno podešavanja RGB osvjetljenja pri čemu vam je na raspolaganju 18 predefiniranih efekata.

 

Sharkoon Skiller tipkvonica 1 of 2

 

Nadalje, omogućeno vam je spremanje do 20 profila, zasebno definiranje željene funkcije za svaku pojedinu tipku, kao i kreiranje makro-naredbi, odnosno funkcija koje uključuju kombinacije pojedinih tipki.

Moramo naglasiti kako je izvedba RGB osvjetljenja kod Sharkoonovih tipkovnica serije SGK30 vrlo impresivna obzirom na budget kategoriju. Switchevi Huano pak omogućuju vrlo dobre performanse i jako su dobra ulaznica u svijet mehaničkih tipkovnica.

Ukupno gledano, najveća prednost ovih tipkovnica zapravo je kombinacija solidnih mehaničkih switcheva, Full RGB osvjetljenja te vrlo korisnog i preglednog softvera, a sve to po nadasve prihvatljivoj cijeni. Jedino bismo voljeli vidjeti nešto robusniju vanjsku konstrukciju, ali s obzirom na omjer cijene i mogućnosti, ovo ne vidimo kao veliki problem.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sharkoon Skiller Mech SGK30 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.