Logitech G923

Logitech G923

G923 donosi nove mogućnosti u prepoznatljivom paketu

Logitech je izbacio update svojim popularnim volanima za PC/Xbox/PS sustave, a najveći upgrade je upravo u realizmu vožnje

Novi Logitech G923 volani s pedalama predstavljaju već treći refresh popularne ponude za one koji vole popularne naslove za utrkivanje, ali i druge simulacije vožnji poput Snowrunnera. Za one nove sustavu simulacije volanom i pedalama, ovo je Logitechova top ponuda koja će garantirano impresionirati casual igrače, dok će oni više investirani u scenu s ovim sustavom pronaći veliku modularnost, kao i solidan broj aftermarket rješenja za prilagodbu sustava svojim željama.

Logitech G923 2

G923 se sastoji od volana i pedala, no za njega možete odvojeno kupiti i mjenjač brzina te će verzija za stariji model raditi i na novome. Krenimo, tako, od samog volana, koji za PlayStation publiku ostaje većinom isti, dok Xbox verzija dobiva nadogradnje. Naime, u prijašnjoj generaciji, PlayStation verzija imala je dodatne mogućnosti u obliku fizičkih LED-ica za pomoć u prebacivanju brzina te dodatne gumbe, uključujući i rotirajući valjak za dodatne postavke. Prijašnji Xbox volan tako je bio nešto jednostavnijeg dizajna, no sada je nadograđen kako bi parirao PlayStation verziji. Novi volani odmaknuli su se od šarenih detalja te je tako PlayStation verzija kompletno crnog izgleda, a jedino je maleni aluminijski detalj na volanu sada plave boje.

Prepoznatljiv Logitech volan

Volan dolazi presvučen kožom, a izrađen je od aluminija, dok su svi ključni strukturni dijelovi čelični. Srednji dio volana ima sve bitne gumbe koje biste inače pronašli na standardnom kontroleru te tako osigurava kompatibilnost u igrama, kako ne biste stalno morali posezati za kontrolerom kada idete kroz menije. Pedale za automatski mjenjač ostale su jednakog dizajna, no sada su u skladu s ostatkom volana također obojene u crnu boju. Osim volana, dizajnerski jednak ostaje i stražnji dio kontrolera, a radi se o većem komadu plastike dizajniranom kako bi vas asocirao na auto industriju.

Najbitnije detalje naći ćete s donje strane ovog dijela kontrolera, gdje udubljena donja strana drži sve konektore na okupu, a jedini konektor kojega ne možete izvaditi je sam USB priključak koji se spaja s konzolom ili PC-jem. Ovdje imate još utor za napajanje te dva serijska porta koji služe za povezivanje pedala i mjenjača. Nije svejedno kako ih povezati te su jasno otisnuti u plastiku pored samog utora. Niti ovdje se dizajn nije mijenjao od prijašnjih volana. Izlaz iz ovog dijela ima jasno posložene kanaliće koji će osigurati da se kablovi ne počnu petljati oko samog volana.

Donja strana kućišta ima i jednake plastične hvataljke s najlonskim držačima kako se stol ne bi oštetio, a i dalje se sve zajedno čvrsto drži na mjestu. Unutar samog volana se također na prvu neće primijetiti velika razlika, a volanom i dalje upravljaju dva snažna elektromotora. Ono što se promijenilo i čini najveću razliku je novi čipset za kontrolu sustava, kao i driveri samih motora koji sada, osim veće snage, mogu preko motora pružiti dodatne efekte, o kojima ćemo detaljnije malo kasnije.

Tu su i pedale

Drugi dio sustava koji se povezuje na volan te je jednako bitan svakako su pedale. Fizički također ostaju iste kao na prošlom modelu, no pogledajmo što sve nude. Dobivate standardnu postavu s gasom, kočnicom i pedalom kvačila. Svaka pedala ima drugačiji otpor na pritisak kako bi realnije simulirala pravi auto, a oni koji to žele mogu lagano zamijeniti opruge pedala prema svojim željama. Glavna novost je kod pedale kočnice, koja ima novu oprugu s dvije razine navoja koja kao rezultat ima različit otpor na pritisak kočnice, ovisno koliko ju duboko pritisnete. Same pedale mogu se također pozicionirati prema vlastitoj želji. Svaku pedalu drže dva vijka koji kada ih skinete otkrivaju tri moguće pozicije za svaku pedalu te ih tako možete približiti ili udaljiti od drugih pedala. To je odlično rješenje za one koji jednom nogom trebaju istovremeno moći dohvatiti kočnicu i pogon.

Logitech G923 1

Nove mogućnosti

Najveća novost kod G923 kontrolera svakako je Logitechova nova TRUEFORCE tehnologija. Naime, novi čipset, zajedno s novim driverima elektromotora u volanu, omogućuje nove efekte koje je Logitech implementirao, a trkaći naslovi polagano omogućuju u svojim simulacijama. Naime, sustav sada može primiti podatke iz igre poput površine na kojoj se vaše vozilo nalazi, prebacivanja brzina i stanja samog motora te vibracije koje svi ti sustavi proizvode zajedno s audio efektima prebacuje u same motore koji kontroliraju volan, dajući vam navedene efekte direktno u ruke. Cilj je povećati imerziju u simulacijama i igrama, dajući vam osjećaj kao da držite pravi volan na cesti.

Sustav funkcionira na svim konzolama nove, kao i prijašnje generacije te, naravno, računalima. Implementacija ovisi i o samim developerima igara, no već u startu imate nekoliko igara na svakoj platformi koje podržavaju sve nove mogućnosti. Drugi detalj je i programabilni dual-clutch asistent za lansiranje vozila u startu kako biste imali čišći start utrke te ga podržava solidan broj modernih naslova. Moramo naglasiti i da se volan spajanjem na računalo također dodatno može podešavati u Logitechovoj modernoj aplikaciji.

Ako imate neki njihov proizvod, poput miša, tipkovnice ili slušalica, vjerojatno ste se s njime susreli, no i za volan omogućuje ogroman broj prilagodbi, od reakcije pedala na pritisak, stupnja prepoznavanja zakretanja volana, do, naravno, programiranja svih gumbi na volanu te kreiranja macroa. UI je intuitivan te se prilagodbe izvršavaju vrlo lagano čak i s drag and drop funkcijom. Novi volan ne zamjenjuje postojeću seriju, već će se prodavati kao svojevrsna bolja opcija za one koji žele dodatnu dozu realizma u svojim igrama.

Više informacija

  • Dobavljač:

    Sancta Domenica
    www.sancta-domenica.hr
    Cijena: 2.999,00 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Logitech G923 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.