advanced web statistics
VidiLab logo

[ rss feed ]  [ homepage ]  [ send link ]  [ bookmark this page ]  [ kontakt ]  
Povratak na naslovnicu  NASLOVNICA PRETRAŽI VIDI LAB
   
vijesti
hardware
software
business
internet
telekomunikacije
sigurnost
regija
Podcast vidilaba
Android programiranje
VIDI TV
hardware
software
tehnologije i trendovi
aktualno
doktor
časopis VIDI
pretplate
impressum
linkovi
forum
OGLASNIK
Oglasi dana

    Invalid SQL query!!!
    Invalid SQL query!!!
    Next record called with no query behind
    Check it out again dude!!!
Pogledajte sve oglase
Kupujete ili prodajete stvari vezane za informatiku?
Ovo je mjesto za Vas
   
   
riješite se stare tehnologije
AnalogBit
Asbis
Autronic Computers
DiT
EZY Infotech
Filex
Feniks kompjutori
H2
HGspot
Infoplus d.o.o.
iStyle
King ICT
Links
M SAN Grupa
Megatrend
Microline
Mikronis
Nobilis informatika
PowerCom sistemi
Ve-mil
Z-el Chipoteka
 
  forumi    mali oglasnik ( ) 
TEHNOLOGIJE I TRENDOVI
Nova tehnologija prikaza 30.12.2005
Budućnost monitora?
 piše: Ivica Koritić

Surface-conduction Electronemitter Display (SED) radi na principu za koji možemo reći da će pokupiti najbolje i od CRT-cjevaša i od LCD-tekućica...

Od svojih monokromatskih početaka, CRT (Cathode Ray Tube - katodna cijev) monitori su dogurali do milijuna boja, ali unatoč tome im se princip rada nije mijenjao. U ekranskoj industriji, jedinu veću promjenu u zadnjih desetak godina donijeli su LCD (Liquid Crystal Display - zaslon od tekućih kristala) monitori. No, već dugo se priprema nešto veća promjena koja će protresti ovaj uspavani dio tržišta, a sve pod kormilom svjetskih poznatih tvrtki Canona i Toshibe. Naime, njihova nova tehnologija prikaza bi trebala "pokupiti" najbolje osobine i od CRT i od LCD monitora, te tako ponuditi ultimativan displej koji će zavladati tržištem kroz desetak godina.


SED televizor: Trebao bi ponuditi odličnu kvalitetu slike (uz bok CRT-ima), male dimenzije (poput LCD-a) te veliku dijagonalu.


Tehnologija SED (Surface-conduction Electronemitter Display - površinsko vodljivi prikaznik sa emiterima elektrona) svoje početke vuče još iz 1986. godine, kad su Canon i Toshiba potpisali ugovor o istraživanju potencijala te tehnologije. Trinaest godina kasnije tehnologija je napredovala do te granice da je proizvod postao isplativ, te je 2004.stvorena joint-venture tvrtka koja bi proizvodila SED panele, i to velike dijagonale.

Kako radi SED?

SED tehnologija je slična CRT-u, izvor svjetlosti koju vidimo je opet elektron koji udara u refleksivan sloj na površini ekrana. No, ovdje nema jednog snopa elektrona koji se brzo miče unutar cijevi, već veliki broj malih izvora elektrona! Točnije, broj emitera elektrona je jednak broju piksela (nativne) rezolucije ovakvog monitora, kao i kod LCD-a (npr.1280 x 1024 piksela x 3 podpiksela - crveni, zeleni i plavi = 3.932.160 emitera elektrona). Izvori elektrona su PN prijelazi, osnovni elementi kod proizvodnje svih poluvodičkih elemenata. Kroz te slojeve poluvodiča elektroni lakše ili teže prolaze te tako (ne)vode struju. U slučaju SED-a, između ovih PN prijelaza postoji mali procjep, preko kojeg elektroni "preskaču". Na ekranu je, slično kao i kod CRT-a, anoda, koja opet svojim visokim pozitivnim potencijalom (10-ak kV) privlači elektron iz svakog pojedinog emitera (dok preskače procjep) prema njemu odgovarajućoj refleksivnoj točki na ekranu. Dakle, ovdje se koristi kombinacija fiksne rezolucije (fizičkih elemenata koji emitiraju elektrone) kao kod LCD-a i refleksivnog zaslona kao kod CRT-a. Prema tome, SED monitor ima dobru kvalitetu slike kao i CRT (veći broj boja, odličan kontrast i svjetlina te vidljivi kut). Brzina odziva slike će ovisiti o brzini promjene napona na PN prijelazima, koja bi ipak trebala biti dovoljno brza da bi promjena slike bila bolja nego kod LCD-a. Ovakav monitor bi imao i sve dobre odlike LCD-a (zbog fiksne rezolucije): odličnu geometriju slike, malu masu i volumen. Čak bi i potrošnja energije bila upola manja nego kod CRT-a. Osvježavanje slike je slično CRT-u, budući da ne postoji stalni izvor svjetlosti. No, kako ovdje ima puno emitera elektrona, kada je slika statična jednostavno bi narinuti napon na PN prijelaz bio konstantan, slično kao i kod LCD-a.


Primjer SED panela: Prvi primjerci su velikih dimenzija i namijenjeni su televizorima. Primijetite električne izvode sa svih strana panela.


Jedina veća negativnost ovakvog monitora bi bila postojanje nativne rezolucije. Treba napomenuti da PN prijelazi mogu biti ekstremno mali (svega nekoliko nanometara), tako da bi rezolucija SED-a ovisila o veličini fosforne točke i upravljačke elektronike, pa je potencijal za daljnji razvoj ogroman. Ovdje se vidi zašto je Canon u "igri": mreža PN prijelaza se proizvodi ispisivanjem, a kako je Canon vodeći svjetski proizvođač pisača, lako je zbrojiti dva i dva. Uvjerljiv dokaz o potencijalu ove tehnologije je i činjenica da je Toshiba u potpunosti odustala od proizvodnje plazma televizora, te će se usredotočiti na razvoj i proizvodnju SED televizora velike dijagonale (proboj na TV tržište je vjerojatno prvi na tapeti, a svi radni prototipovi predstavljaju televizore s dijagonalama od 40-ak inča!). Ovakvi monitori će sasvim sigurno biti zanimljivi, s performansama boljima od LCD-a, a dimenzijama manjima od CRT-a.
Govorilo se da će LCD pokopati CRT...Hoće li uskoro SED pokopati njih oboje?

Više o SED monitorima možete pročitati u časopisu Vidi br. 118

email | print | rss

TEHNOLOGIJE I TRENDOVI
Kako odabrati DVB-T prijemnik
Pripremili smo nekoliko savjeta za odabir digitalnog TV prijamnika
Vodič za kupnju fotoaparata
Za tržište digitalnih fotoaparata ove godine recesija kao da i ne postoji. Svakim danom se pojavljuju novi modeli digitalnih fotoaparata i zahuktava se pravi mali rat proizvođača, a utrkuju se tko će ponuditi moćniji i mogućnostima bogatiji uređaj.
Interview: Linux Foundation - Jim Zemlin
Linux Foundation je neprofitni konzorcij koji se bavi njegovanjem I popularizacijom otvorenih sustava. Kroz brzo dostupne resurse I kvalitetnu podršku korisnicima otvorenih sustava, udruga postiže bolju kompetitivnost Linuxa sa zatvorenim platformama.
Vodič za kupnju smartphoneova
Osim Androida, svaki drugi poznatiji smartphone OS i uređaj su dostupni kod nas, tako da vjerujemo da su domaći smartphone korisnici konačno na istoj razini kao i ostatak svijeta, bez ozbiljnijeg zakašnjenja.
Kad poligoni zavrte lovu
Pojam "igrice" jedino je u Hrvatskoj još uvijek sinonim za neozbiljnu zabavu, no u ostatku se svijeta radi o najbrže rastućoj zabavnoj industriji u kojoj najveći i najjači okreću opake milijarde.
arhiva
OD DO
 
ključne riječi
[ homepage ]  [ send link ]  [ bookmark this page ]  [ kontakt ]  
Copyright © 2002-2019 VIDILAB part of the VIDI computer publishing. All Rights Reserved.
Reproduction in whole or in part in any form or medium without express written permission of VIDILAB or VIDI computer publishing is prohibited.
Powered by Medianet